Novosti

Proslava 150. obljetnice dolaska Sestara - Banja Luka

      Pokraj čiste vode rijeke Vrbasa smještena u ravnici Banja Luka živi odavn

Read more »
Svijetli trag milosrđa Gospodnjega - 150. obljetnica Dolac

     Dolac, malo mjesto nadomak nekada vezirskoga grada Travnika, obiluje ne samo l

Read more »
Imenovana nova uprava Provincije Majke Divne – Sarajevo

Imenovana nova uprava Provincije Majke Divne – Sarajevo   U Samostanu Majke Divne u Saraj

Read more »
27. obljetnica mučeničke smrti s. Cecilije Grgić i vlč. Filipa Lukende

  „Ako su u očima ljudskim bili kažnjeni, nada im je puna besmrtnosti.“  Mudr 3,4

Read more »
Zatvaranje 15o godišnjice dolaska sestara milosrdnica u BiH

Na 5. svjetski dan siromaha u nedjelju 14. studenoga 2021. god. u katedrali Srca Isusova u Sarajev

Read more »
Trodnevna priprava za svetkovinu sv. Vinka

  U crkvi sv. Vinka Paulskog mi sestre milosrdnice imale smo trodnevnu pripravu za svetkovinu

Read more »
Ispis

s M Silvija Naletilic tajnistvoDana 9. kolovoza 2014. godine na groblju sv. Mihovila na Gorici u Livnu pokopana je s. M. Silvija Ljuba Naletilić, sestra milosrdnica.

Na sprovodu je sudjelovalo četrdesetak sestara i uža rodbina, oci franjevci iz župe Livno kao i fratri iz samostana sv. Petra i Pavla na Gorici, te vjernici župe Livno.

Sprovod je vodio fra Ćiro Lovrić, župni vikar, koji je u svom govoru istaknuo samozatajnost i blagost naše s. M. Silvije. Također je napomenuo njezinu molitvenu dimenziju i predanje Gospodinu. Na poseban način je podijelio sa svima svoj doživljaj podjele svetog sakramenta bolesničkog pomazanja s. M. Silviji nekoliko dana prije smrti.

Od s. M. Silvije se kratkim govorom oprostila s. M. Miroslava Ljevar, koja je sa pokojnicom živjela zadnjih petnaest godina. Na početku se zapitala što reći? Kako? Zašto? I dodala da je i s. Silvija uskliknula sa sv. Franjom: "Dobro mi došla sestrice smrti!" Spomenula se skromnog i teškog djetinjstva pokojne sestre koja je išla u najam kao čuvarica blaga i kao kućna pomoćnica. Plodovi skromnog djetinjstva prate s. Silviju i dalje u redovničkom životu. Njena uloga na pozornici života koju joj je Gospodin dodijelio bila je skromna i ne previše vidljiva. Obavljala je sitne kućne poslove, bila pekarica, pomagala u kuhinji, vešeraju, u vrtu, kod bolesnih sestara i u župskom apostolatu. Napomenula je da uloga pokojne s. M. Silvije na pozornici ima istu vrijednost kao i glavna, ako je nema fali, nema punine.

Nabrojila je mjesta u kojim a je s. M. Silvija samozatojno služila Bogu i bližnjemu. Od Kuće matice u kojoj je od polaganja prvih zavjeta 1971. godine, preko župa Potočani, Banja Luka, svetišta Majke Božje u Olovu, preko Dervente, Teslića, Livna i u dva navrata Stupa, do predzadnje etape u izbjeglištvu u Rijeci i od 1996. godine u Livnu.

S. M. Miroslava je zahvalila svem osoblju Internog odjela Županijske bolnice u Livnu koji su uvijek bili od pomoći. Posebna zahvala dr. Franjiću koji je vjerno pratio s. M. Silviju u njezinim zdravstvenim problemima i uvijek bio sestrama na raspolaganju, do zahvale ravnatelju bolnice dr. Ivanu Cikojeviću i svima koji su ove posljednje dane bdjeli uz njen bolesnički krevet.

S. M. Miroslava je završila svoje kratko obraćanje riječju:" Zbogom s. Silvija i oprosti nam one naše sitne sestrinske razgovore. Gospodin neka te primi u svoje naručje i obdari te vječnim gledanjem Njegovog lica. Pokoj vječni daruj joj Gospodine..."

Nakon sprovoda služena je sv. Misa zadušnica. Predvodio je mons. dr. Ratko Perić koji je izrazio svoju osobnu sućut s. Provincijalki i svim sestrama kao i rodbini pokojnice, a također je prenio i sućut te molitvenu blizinu i blagoslov biskupa Franje Komarice. U svojoj propovijedi o blaženstvima, osvrćući se na pročitano evanđelje, biskup Perić je usporedio što svijet kaže za siromahe, za krotke, i čiste, a što Isus kaže svakome od ovih siromašnih, krotkih i čistih. Ova tri blaženstva su na poseban način povezana sa tri zavjeta koje je pokojna s. M. Silvija položila i obdržavala cijeloga života. Još se biskup Perić osvrnuo na jedno blaženstvo a to je blaženstvo koje govorio o milosrdnima koji će zadobiti milosrđe. O važnosti opraštanja: „Ja uvrijeđen, pa moje pravo, pa moje dostojanstvo, pa moje redovništvo, pa moje godine, pa moje biskupstvo... Šta pričaš! To oprosti. Onda si milosrdan i zadobit ćeš milosrđe. Milosrđe se najviše očituje u praštanju."

Biskup je napomenuo da se naša pokojna sestra Silvija potpisivala milosrdnica pa neka joj Gospodin na sudu bude milostiv i milosrdan.