Novosti

Proslava 150. obljetnice dolaska Sestara - Banja Luka

      Pokraj čiste vode rijeke Vrbasa smještena u ravnici Banja Luka živi odavn

Read more »
Svijetli trag milosrđa Gospodnjega - 150. obljetnica Dolac

     Dolac, malo mjesto nadomak nekada vezirskoga grada Travnika, obiluje ne samo l

Read more »
Imenovana nova uprava Provincije Majke Divne – Sarajevo

Imenovana nova uprava Provincije Majke Divne – Sarajevo   U Samostanu Majke Divne u Saraj

Read more »
27. obljetnica mučeničke smrti s. Cecilije Grgić i vlč. Filipa Lukende

  „Ako su u očima ljudskim bili kažnjeni, nada im je puna besmrtnosti.“  Mudr 3,4

Read more »
Zatvaranje 15o godišnjice dolaska sestara milosrdnica u BiH

Na 5. svjetski dan siromaha u nedjelju 14. studenoga 2021. god. u katedrali Srca Isusova u Sarajev

Read more »
Trodnevna priprava za svetkovinu sv. Vinka

  U crkvi sv. Vinka Paulskog mi sestre milosrdnice imale smo trodnevnu pripravu za svetkovinu

Read more »

arhiva-vijesti

Ispis

 prva

U utorak, 27. travnja na groblju Sv. Marka u Banjoj Luci sahranjena je sestra M. Terezija Karača, članica Provincije Majke Divne Sarajevo koja je, opremljena svetim sakramentima, blago preminula u Banjoj Luci u 68. godini života i 48. godini redovničkog poziva.

Svetu misu zadušnicu u kapeli na groblju Sv. Marka u Banja Luci, uz odar pokojne s. M. Terezije, predslavio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica u zajedništvu s pomoćnim biskupom mons. Markom Semrenom te uz koncelebraciju mjesnog banjolučkog župnika vlč. Žarka Vladislava Ošapa i drugih pristiglih svećenika.Iako je aktualna pandemija spriječila mnoge koji su željeli ispratiti na vječni počinak pokojnu s. M. Tereziju, ipak se okupio lijep broj vjernika među kojima i djevojke koje stanuju u „Domu s. Cecilija" za koje se brinula s. M. Terezija. Došle su i brojne sestre milosrdnice predvođene Majkom Miroslavom Bradicom, vrhovnom poglavaricom, i s. M. Julijanom Djaković, provincijalnom poglavaricom Provincije Majke Divne. Pridružile su im se sestre Klanjateljice Krvi Kristove, Misionarke ljubavi i Školske sestre franjevke.
Razmišljajući nad misnim čitanjima u prigodnoj homiliji biskup Komarica se osvrnuo na vjerničko shvaćanje smrti te istaknuo da je susret s ljubljenim Zaručnikom vrhunac života s. M. Terezije. „Njemu se svidjelo uzeti je onda kad je On želio", kazao je pastir mjesne Crkve banjolučke te zahvalio pokojnoj sestri za svjedočanstvo kršćanskog i posvećenog života i za nesebično služenje Crkvi preko njezine pripadnosti zajednici sestara milosrdnica. Posebno joj zahvalio za višegodišnje djelovanje sestre M. Terezije u Banjalučkoj biskupiji.
Na kraju misnog slavlja s. M. Antonija Bagarić je pročitala životni tijek pokojne sestre M. Terezije.
Provincijalna poglavarica S. M. Julijana je u ime sestarske zajednice zahvalila biskupima Komarici i Semrenu, vrhovnoj poglavarici i svima koji su došli ispratiti pokojnu s. M. Tereziju. Progovorila je i o boli i praznini koju je ostavila njezina „po ljudskim prosudbama prerana smrt".
Uslijedio je obred ukopa, a potom obnavljanje uspomena na pokojnu sestru M. Tereziju na zajedničkom susretu u prostorijama Samostana BDM od Čudotvorne medaljice u Banjoj Luci