PROSLAVA ZLATNOG JUBILEJA S. M. ZORISLAVE KATIĆ I SREBRNOG JUBILEJA S. MATEJE KREŠIĆ

„Ti si Bog moj – tebi zahvaljujem: Bože moj, tebe ja uzvisujem.“ Ps 118,28  

Sjecanje na 12. 05.1995.

Svibanj je, dvanaesti u mjesecu! Nikada se više neće zaboraviti! Nikada sestre milosrdnice ne

Misijska akcija u župi Svih Sveti u Livnu 2018.

Na petu korizmenu nedjelju, 18. ožujka 2018. godine održana je, već šestu godinu za redom,

Ispis

IMG 4085

Mi smo sestre milosrdnice, u narodu poznate kao "bijele sestre". Naš utemeljitelj je sveti Vinko Paulski. U Zagreb dolazimo iz austrijskog Tirola 1845., a od 1871. djelujemo i na teritoriju Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovačka provincija Majke Divne sa sjedištem u Sarajevu teritorijalno se poklapa s granicama Bosne i Hercegovine i trenutno ima 68 zavjetovanih sestara od kojih su neke na školovanju, druge u službama zajednica ili u mirovini. Većina sestara djeluju u apostolatu na raznim službama.

Sestre najvećim dijelom rade na socijalno-zdravstvenom području: u bolnicama, staračkim domovima, Caritasu i u brizi za bolesne po kućama. Kao medicinske sestre rade u bolnicama i domovima zdravlja u Sarajevu, Mostaru, Ljubuškom, Livnu i Tomislavgradu. U Ljubuškom vode dom za 50 materijalno ugroženih starijih i bolesnih osoba bez vlastite djece. U dijelu samostana u Mostaru njeguju desetak već nepokretnih starica, a na Stupu u Sarajevu veći dio samostana stavljen je u službu njege starijih osoba. Tri sestre rade kao zaposlenice Caritasovog staračkog doma u Klagenfurtu.

Sestre su se vratile u Derventu iz koje su katolici najvećim dijelom prognani kako bi bile potpora i župniku i malobrojnim vjernicima koji su ostali ili su se vratili na svoja ognjišta, a posebno onima koji su stari i bolesni.
Na odgojnom području sestre djeluju u vrtiću, internatu, školama i kao suradnice na župama. Tako vode dječji vrtić za 60 djece u sklopu samostana u Livnu, te internat za 30 djevojaka u Banjaluci. U školama u Žepču, Sarajevu, Tomislavgradu, Livnu, Mostaru i Stocu predaju vjeronauk, njegu bolesnika, njemački i hrvatski jezik te glazbu. U župnom apostolatu trajno rade u katedrali u Mostaru, na župama u Livnu i Stocu, te u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Parizu.

You are here:   HomeO nama