Proslava Gospe Lurdske u crkvi svetog Vinka u Sarajevu 2019

  Blagdan Gospe Lurdske nam je na osobit način blizak po nježnoj ljubavi naše nebesk

Duhovna obnova za djevojke u samostanu sestara milosrdnica u Žepču

Duhovna obnova za djevojke u samostanu sestara milosrdnica u Žepču U subotu, 22. prosinca

Susret kućnih poglavarica sestara Milosrdnica u BiH

Na poziv provincijalne poglavarice Provincije Majke Divne Sarajevo s. M. Julijane Djaković u

Ispis

Prve sestre milosrdnice su stigle u Sarajevo 13. studenoga 1871. godine na poziv biskupa fra Paskala Vujičića, a u Sarajevu ih je dočekao fra Grgo Martić koji je u ono doba bio župnik u Sarajevu. Fra Grgo Martić je smjestio sestre u jednu kućicu pokraj stare župske crkve na Miljacki.  Godine 1874. Sarajevski župnik fra Grgo Martić, dobivši 2 500 dukata  od generalnog austrijskog konzula, kupio je na obali Miljacke zemljište za biskupski stan te za školu i samostan sestara.1879.godine izbio je veliki požar i uništio samostan i školu sestara tako da su se sestre morale tu zimu vratiti u Zagreb, ali su se već u veljači 1880.vratile u Sarajevo i popravile kuću da bi opet otvorile školska vrata djeci.

            Dr.Josip Stadler ( 1843-1918) čovjek širokih pogleda i apostolskog duha dolazi za prvog nadbiskupa u Sarajevo 15. siječnja 1882.godine. Posjetivši školu koju su sestre milosrdnice imale na Miljacki. Odmah je uočio da na tom mjestu nema uvjete za budući razvoj škole.

14. lipnja 1882.godine Dr.Stadler kupuje zemljište na samoj žili kucavici Sarajeva – na uglu Čemaluše i Kezmanove(Šenoine) ulice i poklanja ga  „bijelim sestrama“ da na njemu sagrade crkvu samostan i školu i da tu rade Bogu  na slavu, na procvat njegove Crkve, na vremenito i vječno dobro njegova naroda.

Dobivši 8. svibnja 1883.godine od vlasti propisanu građevinsku dozvolu, sestre sv.Vinka grade u Čemaluši crkvu, samostan i školu.

Gradnja je dovršena 19. studenog 1883.godine. Unutrašnjost crkve sv.Vinka se uređivala polako- darovima vjernika i prijatelja.

1966.godine započela je obnova crkve sv.Vinka. Obnoviteljske radove u crkvi izveo je g. Ljubo Novaković a uz stručni nadzor sestre Ivane Berhmane Šimeta, akademske slikarice iz Zagreba. Prva sv.Misa u obnovljenoj crkvi je bila 25.09. 1966.

Tijekom ratnog razaranja Sarajeva crkva je stradala. Pogođena je izravno sa nekoliko granata. Cijela unutrašnjost crkve je devastirana, krov oštećen a umjetnička djela uništena. Napose platno Gabrijela Jurkića „Marta i Marija“. Neposredno nakon rata sestre su uspjele sanirati ratne štete na crkvi i obnoviti unutrašnjost tako da se od sredine 1997. u crkvi održavaju misna slavlja za pojedine blagdane u godini. Važno je istaknuti da je u ovoj crkvi svakoga četvrtka (0d 8h-17h) izložen Presveti Oltarski Sakrament svima na Adoraciju.

U rujnu 2011. Graditeljska cjelina-Crkva sv. Vinka Paulskoga, samostan i škola proglašeni su nacionalnim spomenikom.

 

Opširnije:Crkva sv. Vinka