Duhovna obnova za djevojke u samostanu sestara milosrdnica u Žepču

Duhovna obnova za djevojke u samostanu sestara milosrdnica u Žepču U subotu, 22. prosinca

Susret kućnih poglavarica sestara Milosrdnica u BiH

Na poziv provincijalne poglavarice Provincije Majke Divne Sarajevo s. M. Julijane Djaković u

PO MARIJI K ISUSU

  Dana 26. studenog 2018.godine u 19 sati u kapelico sv.Josipa u Livnu, prijatelji i vo

Ispis

imagesI Vinko je imao krizu vjere

Tijeko osobne kraize vjere Vinko je jako trpio. Preplavila ga je "tamna noć duše", kako je to sveti Ivan od Križa opisao. Nije mogao recitirati Vjerovanje i stoga ga je zapisao i zašio u podstavu reverende. Samom je sebi rekao da kad god na nj stavi svoju ruku to je bio znak njegove želje da ponovno potvrdi svoju vjeru. U isto se vrijeme činio djela suprotna naviranju te napasti: posvetio se življenju vjere u intenzivnim djelima ljubavi kroz dnevne posjete bolsenicima. Takav ga je način života doveo do navećeg otkrića njegova života - do odluke da cijeli svoj život posveti služenju siromasima iz ljubavi prema našem Gospodinu Isusu Kristu. Tako je Vinko, koji je do tog vremena bio svećenik s ne baš visokim životnim idealima, postao svetac. O svete li tamne noći! Kad je Vinko drugima pričao o svojoj krizi vjere i načinu na koji ju je prevladao činio je to ne bi li slušatelje potaknuo da i sami koriste slične "lijekove" i zadobiju olakšanje u poteškoćama koje su prolazili.

 

Posvećenoj osobi, ili vjerniku laiku, koji se koleba u vjeri

Epidemija nevjere koju dana susrećemo, može zaraziti i vjernike. Vi, volonteri i dobročinitelji, upitajte se: Činimo li dobro, a ne usuđujemo se pritom govoriti o Bogu? Posjećujemo li siromahe u njihovim kućama, a zaboravljamo da je molitva prije, tijekom i nakon susreta temeljna za naš zajednički duhovni rast i evangelizaciju onih koje smo posjetili? Govorimo li o solidarnosti i pravednosti bez ijednog spomena na Boga? Da bismo se suprostavili tendenciji unutarnje sekularizacije možemo se prisjetiti riječi svetog Vinka upućenim svećenicima Misijske družbe: "Unutarnji život je temeljan, on mora biti naš cilj. Ako nam on nedostaje, sve nam nedostaje:"

ResizedImage200282-iconimage

 

Vinkova nova vizija

Vinko je vjerovao da se svetost, jedinstvo s Bogom, može jedino postići kroz ljubav. Bog je ljubav i čovjek može ljubiti božanskom ljubavlju koja je razlivena u našim srcima po Duhu Svetom (Rim 5,5). Ova realnost dovela je Vinka do potvrde da važan aspekt svetosti nije samo vršiti volju Božju već radije vršiti volju Božju iz ljubavi prema Bogu. Ljudska svetost je za Vinka susret ljudske ljubavi s božanskom ljubavlju u osobi siromaha. (http://famvin.org)