Novosti

Proslava 150. obljetnice dolaska Sestara - Banja Luka

      Pokraj čiste vode rijeke Vrbasa smještena u ravnici Banja Luka živi odavn

Read more »
Svijetli trag milosrđa Gospodnjega - 150. obljetnica Dolac

     Dolac, malo mjesto nadomak nekada vezirskoga grada Travnika, obiluje ne samo l

Read more »
Imenovana nova uprava Provincije Majke Divne – Sarajevo

Imenovana nova uprava Provincije Majke Divne – Sarajevo   U Samostanu Majke Divne u Saraj

Read more »
27. obljetnica mučeničke smrti s. Cecilije Grgić i vlč. Filipa Lukende

  „Ako su u očima ljudskim bili kažnjeni, nada im je puna besmrtnosti.“  Mudr 3,4

Read more »
Zatvaranje 15o godišnjice dolaska sestara milosrdnica u BiH

Na 5. svjetski dan siromaha u nedjelju 14. studenoga 2021. god. u katedrali Srca Isusova u Sarajev

Read more »
Trodnevna priprava za svetkovinu sv. Vinka

  U crkvi sv. Vinka Paulskog mi sestre milosrdnice imale smo trodnevnu pripravu za svetkovinu

Read more »
Ispis

samostanlivnoDječji vrtić „Sunčev sjaj"

Na molbu apostolskog vikara biskupa fra Paškala Vuičića sestre dolaze u Livno 1874. godine i otvaraju pučku školu, nakon nekoliko godina Višu djevojačku školu, a godine 1927./28. otvaraju zabavište za predškolsku djecu.
Družba je svoju novu zgradu-samostan počela graditi 1888. godine i već 23. siječnja 1889. blagoslovio je gvardijan s Gorice i kuću i kapelicu koja se nalazila u njezinu sklopu. Usporedno s gradnjom samostana izrađivao se i nabavljao novi namještaj za školu i stan sestara. Za život i rad škole sestara milosrdnica u Livnu dvadesetih godina 20. stoljeća vrlo je važna odluka od 25. veljače 1926. kojom je Ministarstvo prosvjete dalo pravo javnosti svim njihovim privatnim školama, pa tako i ovoj u gradu ispod Crljenice. Korak naprijed u ovom prosvjetnom radu sestara bilo je otvorenje Više djevojačke škole 1911./12. godine. Rad ove škole trajao je do 1918. Njezin prekid bio je zbog nedostatka sestara učiteljica. U Drugom svjetskom ratu situacija u Livnu bila je jako teška. Česte smjene vojski i vlasti i još češća granatiranja onemogućivali su rad gotovo svih ustanova pa tako i ove. A u zimu 1944. godine partizani su se uselili u sestarsku kuću i njihovi su učitelji preuzeli nastavu. Sestre se im morale predati i djecu i školski arhiv, što je značilo kraj prosvjetnog rada sestara milosrdnica u Livnu. No, to nije značilo prestanak življenja i djelovanja sestara u Livnu.stara fotka2
Nakon određenog vremenskog prekida, ponovno je zaživjela ova vrsta djelatnosti sestara milosrdnica. Naime, sestre otvaraju Ustanovu za predškolski odgoj i obrazovanje „Sunčev sjaj" 01. 10. 1996. godine u kojem djeluju za dobrobit ovoga grada i kraja uopće. Vrtić pohađa godišnje oko 80 –tero djece. Nikako se ne smije zaboraviti i zanemariti djelovanje sestara milosrdnice u livanjskoj bolnici. 15. 4. 1928. godine na pismenu molbu tadašnjeg ravnatelja livanjske bolnice dr. Dušana Mitrovića, sestre se uključuju u rad u bolnici u kojoj s određenim vremenskim prekidom djeluju i danas. Od 24. 11. 1958. godine u dogovoru sa tadašnjim župnikom fra Lovrom Sučićem, sestre otvaraju novi vid svog bogatog djelovanja, a to je župski apostolat u livanjskoj župi Svih svetih, u kojem djeluju i danas. S. Željka Lukač radi u župnoj katehezi i svira na liturgijskim slavljima na filijalama Guberu i Potočanima, a s. M. Julijana Djaković svira u vrijeme liturgijskih slavlja u župnoj crkvi i voditeljica je triju zborova: mješovitog, dvoglasnog ženskog i dječjeg zbora.

stara fotkaGodine 1927/28. otvoreno je prvo zabavište za predškolsku djecu u jednom dijelu samostana. Ova djelatnost bila je prekinuta za vrijeme II. svjetskog rata , ali Bogu hvala ponovno je zaživjela, i zgradu vrtića ispunila veselim dječjim smijehom i igrom. Sestre već 17-tu godina rade s malenima nastojeći im uz intelektualnu naobrazbu donijeti Boga koji je na poseban način privlačio malene.

Dječji vrtić „Sunčev sjaj" ustanova je za predškolski odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta od tri godine do šest tj. Vrtić stara do polaska u školu. Zgrada vrtića nalazi se u sklopu samostana Sestara Milosrdnica u Livnu. Vrtić djeluje od 1. listopada 1996. godine, prije dvije godine proslavile smo malu ali za nas jako važnu obljetnicu -15 godina rada naše ustanove.

Program odgojno-obrazovnog rada u vrtiću odvija se u tri odgojne skupine u kojima rade po dvije odgojiteljice. U prosjeku u jednoj školskoj godini upiše se oko 80 djece. Tematskim planiranjem obuhvaćaju se sadržaji iz svih odgojno-obrazovnih područja: tjelesni i zdravstveni odgoj, upoznavanje okoline, razvoj govora, razvoj početnih matematičkih pojmova, likovni odgoj i glazbeni odgoj. Realizacija tema odvija se po centrima za učenje unutar svake odgojne skupine (obiteljski centar, likovni centar, blok centar, centar za opismenjavanje, centar za manipulativne aktivnosti).

Cilj predškolskog odgoja i obrazovanja jest da se djeci osigura veselo i zdravo djetinjstvo i da se doprinese njihovom pravilnom intelektualnom, tjelesnom, moralnom i estetskom odgoju, a sve to kroz igru kao najprirodnijim i najznačajnijim oblikom aktivnosti. Budući je naš vrtić vjerski, to veliku pozornost posvećujemo moralnim i ljudskim vrijednostima. Svatko od nas je stvoren na sliku Božju, svatko je vrijedan poštovanja, svatko je izuzetan, Vrtić 1tako nastojimo djeci posvijestiti njihovu veličinu u Božjim očima. U duhu Svetog Vinka nastojimo djeci približiti Boga kao dobrog i milosrdnog Oca, prijatelja malenih i bezazlenih. Tijekom školske godine obilježavamo vjerske blagdane i značajnije datume. U rujnu na blagdan sv. Vinka slavimo sv. misu sa djecom i roditeljima u našoj samostanskoj kapelici. U listopadu obilježavamo „Dane kruha" i „Dane zahvalnosti za plodove zemlje". U sklopu tih događanja organiziramo posjet mlinu, pekarni, mijesimo tijesto u vrtiću, odlazimo u grad na trg sa košaricama punim peciva koje su djeca sa roditeljima pravila kod kuće. U jesenskom kutku svi prikupljamo plodove jeseni iz vrta i iz prirode, mijesimo kolače, pitu, pravimo figure od sjemenki, cijeli vrtić miriše od plodova jeseni na kojima zahvaljujemo dobrom Bogu, jer znamo da sve što imamo sve nam je darovano. U prosincu organiziramo dolazak svetog Nikole, prijatelja djece. Roditelji organizirano kupuju darove svojoj djeci ali i djeci s posebnim potrebama koje svake godine ugošćujemo u našem vrtiću. Paketiće za njih prikupljaju članovi Udruge sv. Vinka Paulskog.

tete i djeca u kapelici LivnoVrtić 2Kroz Došašće skupa sa djecom i roditeljima odričemo se slatkiša, igračaka, robe, hrane i tako učimo dijeliti ono što imamo s onima koji imaju malo. Na dan sv. Lucije sijemo pšenicu koju djeca pred Božić ponesu kući. Također sa njima pripremamo Božićnu priredbu za sve roditelje i prijatelje vrtića. Prije početka Korizme organiziramo maskenbal u vrtiću – izbor najljepšeg/najkreativnijeg kostima kojeg izrade roditelji kod kuće. Kroz korizmu također se odričemo slatkiša i igračaka kojima darujemo potrebne u našem gradu i bližem okruženju. U velikom tjednu bojimo jaja za Uskrs i pravimo košarice koje djeca ponesu kući. U svibnju obilježavamo „Majčin dan" (ujedno je to i završna svečanost u vrtiću) priredbom za sve mame, ali ne zaboravljamo ni očeve. Na istoj priredbi opraštamo se od naših predškolaca koji dobiju malu diplomu da su spremni za čarobni svijet škole i knjige.

Suradnja sa roditeljima odvija se u pismenom i usmenom obliku: roditeljski sastanci, predavanja, radionice, hodočašće, izleti, oglasna ploča. Svjesne smo daVrtić 3 obitelj ima osnovnu i najvažniju ulogu u odgoju djece, a mi nastojimo roditeljima biti samo pomoć i podrška u odgoju novih generacija koje će sutra izgrađivati ovaj svijet kojeg dijelimo svi skupa. Sve ono dobro što uložimo u djecu, najprije svojim primjerom, tek onda riječju,vjerujemo da će se umnožiti i da ćemo imati zdrave, moralne, čvrste, kreativne i odvažne osobe koje će pronositi Božju ljubav ovim svijetom na konkretan način.