Duhovna obnova za djevojke u samostanu sestara milosrdnica u Žepču

Duhovna obnova za djevojke u samostanu sestara milosrdnica u Žepču U subotu, 22. prosinca

Susret kućnih poglavarica sestara Milosrdnica u BiH

Na poziv provincijalne poglavarice Provincije Majke Divne Sarajevo s. M. Julijane Djaković u

PO MARIJI K ISUSU

  Dana 26. studenog 2018.godine u 19 sati u kapelico sv.Josipa u Livnu, prijatelji i vo

arhiva-vijesti

Ispis

mdivna18

Sestre milosrdnice proslavile svetkovinu majke Divne

U subotu, 20. rujna, sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga sarajevske provincije svečano su proslavile svetkovinu Majke Divne, zaštitnice Provincije.
Proslava je započela okupljanjem u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru. Okupili su se zajedno sa sestrama članovi Udruga sv. Vinka iz Čeljeva, Tasovčića , Grabovica i Livna, članovi Marijanske vinkovske mladeži, djelatntici i volonteri u ustanovama koje su povjerene brizi naših sestara. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je o. Zvonko Martić, prior spomenutog centra, u koncelebraciji vlč. Blaža Ivande, župnika župe sv. Ante Padovanskog u Grabovici.
Polazeći od upita: "Što danas znači priznati se Gospodinovim učenikom? (usp. Lk 12,8), o. Martić je u prigodnoj propovijedi istaknuo da mnogi kršćani na Istoku vlastitom krvlju oživotvoruju svoju vjeru, dok su kršćani na Zapadu pozvani suočiti se s kušnjama na jedan drugačiji način.
"Svjesni da zemlja natopljena grijehom vapi za milosrđem, svakom čašicom razgovora kojom napojimo siromaha i napuštenog, Isus biva veći. Tako se stvaraju brane milosti i zaustavlja se zlo modernoga doba. Sv. Vinko je to najbolje znao. Nije mijenjao zapuštene zgrade nego ljude koji će ih mijenjati jer tko čuva kamenje, a zanemaruje ljude, uništit će i kamenje i ljude jer Krist nije u kamenu nego u čovjeku, posebno u čovjeku patniku. Ne treba mjeriti što činimo nego s koliko ljubavi to činimo. Kad god se sagnemo pred bolesnika, siromaha i nemoćnoga i milosrđem mu operemo noge jer je Kristov bit ćemo baštinici blagoslova."
Na samom kraju euharistijskoga slavlja, prisutne je pozdravila i s. M. Julijana Djaković, provincijalna poglavarica, moleći Majku Divnu da zagovara zajedništvo sestara milosrdnica i vjernika laika, kao i sva naša nastojanja oko činjenja dobra, nakon čega je uslijedilo razgledavanje Duhovnog centra Karmela sv. Ilije, a između ostaloga i bogate etnografske zbirke nošnji i nakita Hrvata iz Bosne i Hercegovine.
Po odlasku iz Karmela, sestre su se, na poziv vlč. Ivande, uputile u župu Grabovica, te posjetile crkvu sv. Ante Padovanskog i novosagrađenu župnu kuću. Nakon kratkog obilaska, prigodne zdravice i čašice razgovora, zahvalne za srdačnu dobrodošlicu, preko tridesetpet sestara i suradnika laika druženje su nastavili u Eco selu Grabovica za obiteljskim stolom. Tom su prigodom članice Udruge sv. Vinka u Tasovčićima uručile s. M. Julijani prigodan dar, zahvalivši što im je darovana milost biti dionicama vinkovske karizme i duhovnosti. Druženje je nastavljeno uz razgledanje prirodnih ljepota, bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, te kulturno-povijesne baštine uklesane u hercegovački kamen sve do popodnevnih sati. Sestre su potom posjetile najbliži samostan sv. Josipa u Livnu, razgledale prostorije dječjeg vrtića "Sunčev sjaj", te se međusobno obogatile uspomenama i osobnim iskustvom živoga Boga, pastoralnog djelovanja, redovničkog služenja i izgaranja za Boga u bližnjemu kroz svoju svakodnevicu.
Svaka sestra milosrdnica, kao i vjernici laici koji s njima blisko surađuju, od Marije, Majke Divne, uče kako svakodnevno ljubiti Krista, a napose kako ljubiti siromaha ruha i duha u Njemu. Stoga molimo da nas zagovara da i dalje neumorno pronosimo milosrdnu ljubav neba ovom ispaćenom ali krvlju i žrtvom plodnom bosansko-hercegovačkom zemljom.

s.M.Izabela Đaković, MVZ