Proslava Gospe Lurdske u crkvi svetog Vinka u Sarajevu 2019

  Blagdan Gospe Lurdske nam je na osobit način blizak po nježnoj ljubavi naše nebesk

Duhovna obnova za djevojke u samostanu sestara milosrdnica u Žepču

Duhovna obnova za djevojke u samostanu sestara milosrdnica u Žepču U subotu, 22. prosinca

Susret kućnih poglavarica sestara Milosrdnica u BiH

Na poziv provincijalne poglavarice Provincije Majke Divne Sarajevo s. M. Julijane Djaković u

arhiva-vijesti

Ispis

PROSAVA

U četvrtak, 27.rujna 2018. godine proslavili smo utemeljitelja Družbe sestara milosrdnica, sv. Vinka Paulskog. Sv. Misno slavlje predslavio je mons. Ivo Tomašević, generalnog tajnik BK BiH u koncelebraciji s 15-ak svećenika. Sv. Misu animirao je zbor sestara milosrdnica, u orguljskoj pratnji s. M. Julijane Djaković, provinicijalne poglavarice sestara milosrdnica, provincije Majke Divne Sarajevo.
Osvrnivši se na drugo misno čitanje iz Prve poslanice sv. Pavla apostola Korinćanima, da je Bog izabrao lude, slabe i neplemenite svijeta da posrami mudre i jake, mons. Ivo je rekao kako je i sv. Vinko jedan od takvih, rodio se siromašan, nije bio plemenitog roda, ali Bog ga izabire. Mons. Ivo nam iz Vinkova života izdvaja nekoliko događaja: kad je Vinko jednom plovio brodom te je bio otet i prodan kao rob, i nakon što je bio više puta preprodavan jednom prilikom susreće bivšeg redovnika koji je prešao na islam, ali ga Vinko uspijeva vratiti na katoličanstvo. „Upravo na sv. Vinku je Bog pokazao koliko je čudesan u iznalaženju načina da čovjeka okrene na put dobra. Bog i nesreću može okrenuti u sreću." – ističe propovjednik.Dalje u propovijedi mons. Ivo govori o jednom od prijelomnih trenutaka u Vinkovom životu, kad je u župi sreo šesteročlanu obitelj u kojoj su svi bili bolesni. Sv. Vinko je to rekao u propovijedi s oltara te su se župljani organizirali i pomogli toj obitelji. „Ovo nam govori- kaže mons. Ivo- da je Bog ljubav, to je najjednostavnija definicija Boga.Put kojim se nalazi istinsko blago i istinska ljubav nije moguć bez prihvaćanja i boli"- nastavlja mons. Ivo i nadodaje da je to upravo ono o čemu govori evanđelje koje smo čuli- Blago siromasima duhom, blago ožalošćenima, blago krotkima, blago gladnima i žednima... „Sv. Vinko je svoja poznanstva koristio kako bi veći broj ljudi potaknuo na djela milosrđa. Među njima je bio i veliki broj žena. Tako je zajedno sa sv. Lujzom de Marillac osnovao Družbu kćeri kršćanske ljubavi, odnosno sestre milosrdnice s temeljnim poslanjem da uz molitvu i međusobno zajedništvo, pomažu bolesnima, siromašnima beskućnicima. Tako su sestre milosrdna srca onu ljubav koju su iskazivale Kristu Gospodinu u Euharistiji i molivi nastojale pretvoriti u praksu služeći drugima." – govoro nam mons. Ivo i nadodaje da je takva milosrdna ljubav zaživjela i na ovim prostorima o čemu nam svjedoči i ova crkva u središtu Sarajeva.
Na kraju svoje propovijedi mons. Ivo je čestitao sestrama milosrdnicama i molio zagovor sv. Vinka:" za njihovu Družbu i Provinciju, i da svaka članica Družbe bude spremna svakog dana otvarati se Božjoj ljubavi koja će biti ostvarena u molitvi i u služenju potrebnima. „
Nakon svete mise svi su bili pozvani na zajedničko druženje uz okrjepu za obiteljskim stolom.
s. M. Antoneta Martić